Met de True-Blue Box heeft XFI een wereldprimeur te pakken, zo zegt ontwerper Abbe de Groot. Samen met Henk Ritzer tekende hij voor een versterker op basis van een gloednieuwe processor, die je ideeën over audio –volgens de makers– ‘op zijn kop zet’.

“Ik heb het nooit beter gehoord”, zegt de Groot. “En geloof me, ik heb in mijn leven honderden versterkers voorbij zien komen. Zowel gehoormatig als meet-technisch laat deze versterker alle huidige topologieën ver achter zich. In de nabije toekomst, zeg over een jaar of vijf, zal deze technologie ongetwijfeld door vele andere merken worden toegepast. Maar op dit moment zijn wij de allereerste.

Hij vervolgt: “Je zou de True-Blue Box een ‘power DAC’ kunnen noemen omdat het een high performance DAC combineert met een klasse-D versterker. Uniek aan de True-Blue Box is de externe digitale feedback loop waarmee vervorming volledig wordt geëlimineerd. Door de afwezigheid van ruis en vervorming komen detail en de plaatsing met ongekend gemak uit de speakers.”

True-Blue-Box-Vintage-Audio-Repair

Al vanaf 2003 werken de Groot en Ritzer samen aan klasse-D versterkers. Ritzer is inmiddels formeel gepensioneerd, maar tussen 1964 en 2012 was hij bij Philips / NXP semiconductors werkzaam als Application Engineer Audio Amplifiers. Aan ‘t eind van zijn carrière werd hij de mentor van de Groot  die toen hij aan ‘t begin van zijn loopbaan stond. In 2011 begon Abbe voor zichzelf, hij zette –samen met Esther Engelen- ‘Vintage Audio Repair’ op. Het duo richt zich voornamelijk op de revisie van Quad 33/303’s en andere fijne vintage audio apparatuur, maar stond ook samen aan de basis van ’t idee voor de True-Blue Box.

“True-Blue betekent onvervalst en dat is precies wat deze versterker is. Hij verhult niets.”

De Groot is daarnaast werkzaam als consultant voor Axign, een in Enschede gevestigde start-up die recentelijk financiering ontving voor de doorontwikkeling van de AX5689 processor, het hart van de versterker. Op dit moment is Axign druk bezig om de chip massaproductie klaar te maken.

“In de True-Blue Box wordt het binnenkomende SPDIF signaal geupsampled naar 192kHz.  Hierbij wordt ook alle jitter verwijderd (het signaal wordt gereclockt). Dit hoge resolutie digitale signaal wordt vervolgens door de AX5689 in een aantal stappen gereconstrueerd tot een analoog signaal, dat daarna 768 duizend (!) keer per seconde wordt gecontroleerd door de chip. Die extreem snelle digitale terugkoppeling elimineert alle fouten die tijdens de versterking worden gemaakt. Dit zorgt voor een foutloze overdracht van in naar uitgang van het signaal, en dat levert een bijzonder mooi geluid op”, doceert Abbe.

True-Blue-Box-Vintage-Audio-Repair-2De Groot: “True-Blue betekent onvervalst en dat is precies wat deze versterker is. Hij verhult niets”. Op de vraag of we dan een analytisch geluid moeten verwachten zegt hij: “Hij klinkt gewoon puur. Een term als analytisch is niet van toepassing, ik denk eerder aan ‘zuiver’ of ‘schoon’.”

Op XFI is een prototype aanwezig. Voor de early adopters is kort na de beurs een gelimiteerde, met de hand gemaakte versie beschikbaar. Begin volgend jaar moet de True-Blue Box in productie gaan.

Nieuwsgierig? Kaarten voor XFI (30 september & 1 oktober) zijn hier nog online te bestellen