Gustavson Audio, maker van luidsprekers en versterkers, is een interessante nieuwkomer op XFI. De man achter het bedrijf is Peter van Doornum, electro-technicus, ict’er en oud-student aan de kunstacademie. Sinds zijn jeugd bouwt hij versterkers en luidsprekers, geïnspireerd door de zelfbouw van zijn vader en de luidsprekerconcepten uit de jaren zeventig, vertelt hij.

Daaraan voegt hij uiteraard moderne techniek toe. Van Doornum maakt daarbij uitsluitend gebruik van natuurlijke (‘aardse’) materialen. Meubelmakers in Wageningen maken de behuizingen van zijn luidsprekers en versterker. Van Doornum beschouwt zichzelf dan ook als een ambachtsman. Binnen het Gustavson-concept staan respect voor muziek en natuur centraal.

“Muziek ervaren zoals het bedoeld is: om je in vervoering te brengen”

Zo is de Pear-versterker een minimaal vormgegeven doosje met houten behuizing dat 2 x 240 W (8 ohm) power voortbrengt. ‘Dat hout is er niet alleen vanuit esthetisch oogpunt’, stelt van Doornum. ‘Het heeft ook een gunstig effect op het geluid, dat natuurlijker en gebalanceerder wordt, zodat je niet vermoeid raakt tijdens het luisteren.’

Een ode aan de tijdloosheid, dat is de missie van Gustavson. Muziek ervaren zoals het bedoeld is: om je in vervoering te brengen.

Gustavsonaudio_amp-and-loudspeaker