Je zou heel even kunnen denken dat het internationale Amplifon op de XFI een nieuw publiek voor zijn hoortoestellen wil aanboren, maar gelukkig is niets minder waar. Het Duitse Analog Natural Sound van Christoph Kaintoch neemt het gelijknamige Poolse audiomerk van engineer Andrzeja Piwowarczyka mee. De 70 kilo zware handgemaakte monoblokken van de Amplifon Set 140 zijn een absolute must see, of beter must hear.

Zoals de naam van zijn bedrijf al doet vermoeden, heeft eigenaar Christoph Kaintoch niet zoveel op met de digitale muziekwereld van nu. Hij richt zich volledig op wat hij zelf de meest ‘natuurlijke muziekreproductie’ noemt. En na een zoektocht van jaren heeft hij in het Poolse Amplifon zijn muze gevonden. Onder die naam maakt engineer Andrzeja Piwowarczyka buizenversterkers op bestelling op door hem zelfgebouwde machines.

Andrzeja-Piwowarczyka-Amplifon-Set-140-5

De Amplifon-versterkers lijken een van de best bewaarde geheimen. Er is geen eigen website en wie gaat googelen, komt slechts een handvol reviews tegen die allemaal stuk voor stuk lovend zijn. Niet zo gek, want de werkwijze van Piwowarczyka, is waar het gaat om kwaliteit, nogal compromisloos. Zo vormt de beroemde 833 triode het hart van de Set 140 buizenversterker. Kenners weten dan al genoeg.

Met dank aan Kaintoch van Analog Natural Sound hebben de bezoekers nu de kans om de Set 140 in het echt aan het werk te horen. Waarschijnlijk op een set Piega-luidsprekers, maar daar is Kaintoch nog niet helemaal uit. Wel weet hij al wel zeker dat de bron een draaitafel wordt van het Duitse Tone Tool die Holger Wilhelm in zijn eigen fabriek maakt. Die gaat al net zo compromisloos te werk als Piwowarczyka.

Met andere woorden: als je dan toch op de XFI bent, dan moet je hier zeker even kijken.

Kaarten voor XFI (22 & 23 september) zijn nu hier online te bestellen