De krantenkoppen werden in 2016 gehaald toen de op de jaren 50 geïnspireerde Vinyl Rocket Jukebox werd geïntroduceerd. Het was de eerste 45-toeren-vinyl-jukebox in 20 jaar en–op dat moment–de enige nieuwe vinyl-spelende jukebox ter wereld.

Vorig jaar werkte het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf Sound Leisure, één van de twee overgebleven jukeboxfabrikanten, en de andere zijnde jukebox-pionier Rock-Ola, samen met Apple Corps om een “analoge droommachine” te bouwen die de 50e verjaardag van het meesterwerk van The Beatles uit 1967 zou herdenken, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

The Sgt. Pepper’s Vinyl 45 Jukebox is misschien wel de ultieme eerbetoon aan het meest invloedrijke rockalbum aller tijden, dat zowel het tijdperk als het album oproept. Elke platenmachine is met de hand gebouwd – een moeizaam proces dat ongeveer 70 uur in beslag neemt – waarbij het iconische kunstwerk van het album slim is aangepast aan de vintage driedimensionale structuur. Het meest opvallende is hoe de cover art is hergebruikt binnen de jukebox.

“We wilden dat het interieur de 3D-look zou weergeven met The Beatles zelf die voorwaarts zouden staan over het vinylmechanisme, net zoals de originele foto werd gemaakt.”

“We wilden dat het interieur de 3D-look zou weergeven met The Beatles zelf die voorwaarts zouden staan over het vinylmechanisme, net zoals de originele foto werd gemaakt”, legde de ontwerper uit. “Je krijgt die indruk niet van het album, maar stel je voor dat je ernaar kijkt wanneer de foto is gemaakt met de kartonnen uitsparingen achter The Beatles. Dat is het soort dingen dat we wilden opnemen in het jukebox-ontwerp.

 

jukebox_right

Het mechanisme – dezelfde die werd gebruikt in de Vinyl Rocket – is nog steeds het enige afspeelapparaat voor vinyl dat tegenwoordig wordt geproduceerd voor een jukebox. Het glazen omhulde, roterende rek bevat 70 dubbelzijdige 45-toerenplaten voor een (nu bijzondere) 140 selecties. Je kunt nummers selecteren door op de knoppen te drukken (net zoals tieners dat deden indertijd) of de meegeleverde afstandsbediening oppikken voor modernere bediening, de afstandsbediening heeft toetsen voor volume, cancel, shuffle en belichting.

Elke jukebox is genummerd en is voorzien van een houten kast, die rood gespoten is en is uitgevoerd met verchroomde aluminium accenten en een op maat gemaakt luidsprekerrooster, versierd met de “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band “insigne, dat een 120 watt luidsprekersysteem verbergt, bestaande uit twee tweeter / midrange driver-complementen en een 12-inch” twin-cone bass-luidspreker. “Voor het geval je je afvraagt, de afstandsbediening is niet de alleen moderne voorzieningen: de jukebox ondersteunt ook draadloze streaming via Bluetooth.

Je vindt al dit fraais tijdens XFI 2018 in de Galerij, vlakbij de ingang van het Auditorium!

 

Kaarten voor XFI (22 & 23 september) zijn nu hier online te bestellen